fredag den 28. december 2007

Helmand"I had remained indoors all day, for the weather had taken a turn to rain, with high autumnal winds, and the jezail bullet which I had brought back in one of my limbs as a relic of my Afghan campaign, throbbed with dull persistency."
- A. Conan Doyle, The Noble Bachelor, The Adventures of Sherlock Holmes.

Jeg tror, det må være grotesk spændende at være soldat i Afghanistan. Men jeg kan også godt forstå, at der er en del af vores soldater, der ikke er så glade for at tage derned.

Man fornemmer ikke, at der er så mange, der tror, vi kan "løse opgaven", sådan som sagerne står. Løse opgaven er det udtryk, man bruger, når man ikke bryder sig om at sige "vinde krigen".

For ikke så lang tid siden valgte Folketinget at følge forsvarets anbefalinger og tillade, at vi sender kampvogne til Afghanistan. Ikke for at kunne mosle flere oprørere, men for at have et alternativ til de luftangreb mod Taliban, som hidtil havde tage livet af foruroligende mange civile afghanere. Kampvognene markerer en blødere linje. Hvilket er tankevækkende for enhver, der har set sådan en mofo brøle sig vej gennem terrænet.

Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet har udgivet et hæfte, "Den danske indsats i Helmand 2008", der beskriver, hvad det er, vi har gang i i Afghanistan. Det ligger på nettet. Alle kodeordene er med: "Benchmarks", snak om en indsats, der er så "civil som muligt og så militær som nødvendigt", man vil "imødegå radikalisering og sikre lokalbefolkningens aktive støtte". Det ligner gode hensigter og tanker gjort af folk, der har læst nogle andre bøger på uni, end de folk, der i sin tid planlagde krigen i Irak.

Men selv om det hele er sat pænt op, og der bliver brugt en masse akronymer - og vi samarbejder med hele verden - og der kommer snart én til plan, som vil være større ... så står det også bare klart, at vi arbejder en dag ad gangen i Afghanistan. Og teksten gør det klart, at det ret nemt kan blive vanskeligere, før det bliver lettere. Vi skal hjælpe en regering til magten, som befolkningen i Helmand ikke har specielt meget fidus til.

Den danske bataljon skal ved siden af håndteringen af genopbygningsarbejdet bekæmpe talibanere, narkoproduktion, kriminelle bander, krigsherrer, indgroet klanloyalitet, analfabetisme, kvindeundertrykkelse og en følelse hos mange afghanerne af at det hele går dårligere nu end før.

Ifølge planen vil Danmark i 2008 bruge 40 mio. på genopbygning, narkobekæmpelse etc. i Helmand (ud af en samlet genopbygnings- og bistandsbevilling på næsten en kvart milliard). Men 40 mio.? Det svarer til ... hvad? Ét kommunalt kulturhus? Ét vandværk? Én satellitstyret raket? Problemet er vist især, at der ikke rigtig er mulighed for at bruge mere, så længe, der ikke er mere ro i området.

NATO har ansvaret for 40.000 soldater i Afghanistan lige nu (ifølge den amerikanske regerings infoside). Til sammenligning er der knap 17.000 soldater i Kosovo. Men Afghanistan er 60 gange større end Kosovo. Soldaterne er spredt som det nærigste margarinelag på en skorpe.

Og folk er endnu mere sure på hinanden (og på os) i Afghanistan end i Kosovo. Hvortil kommer, at Afghanistan er ludfattigt, klanstyret, fragmenteret, oversvømmet med opium ... og virkelig virkelig langt væk.

Det vi laver i Helmand ligner slet ikke en 40 mio. kroners opgave.

Ingen kommentarer: