søndag den 27. juli 2008

Sort klarsyn - om svenske serierEn lille kvinde i sommerkjole og perlekæde står med en tændt fakkel i hånden foran en række huse. Flammerne flakker i hendes blanke, udtryksløse øjne. Ene kvinde udstråler hun samme gale farlighed som en hel horde af blodtørstige selvtægtsbønder. 'Jeg er din kæreste nu' står der på forsiden af tegneseriehæftet.


Sammen med Lise Richter har jeg skrevet i weekendens Information om den svenske tegneserieforfatter Nina Hemmingsson og om tegneserier i Danmark og Sverige.

Artiklen om tegneseriescenen i de to lande handler om, hvorfor svenskerne - som sædvanlig - har mere styr på det, end vi har. Thomas Thorhauge og Steffen P. Maarup er to af de danske autoriteter, som siger forskellige gode ting, jeg ikke vidste, i den sammenhæng.

Nina Hemmingsson-artiklen skyldes det simple faktum, at Lise og jeg er blevet fans af hendes ting, efter at jeg faldt over hendes bog "Jag är din flickvän nu" i Stockholm for et års tid siden. Det er ikke så svært at læse svensk, som jeg troede, når først man forstår, at lort hedder bajs. Og svensk slang og hverdagssprog er skægt. Det er på en måde ondt af Danmarks Radio at have ladet Otto Brandenburg og Thomas Winding tale hen over så mange børns muligheder for at lære svenskernes sprog rigtigt. Selv om Thomas Winding havde en virkelig dejlig stemme. Og Otto B. for den sags skyld. DR mente ikke noget med det, men realiteten er, at de fleste af os må slide lidt i det, når vi skal læse svenskernes serier. For det skal vi, hvis vi ved, hvad der er godt for os.

Nina Hemmingsson ville gerne være med i et interview, og jeg synes, hun får sagt en masse gode ting. Et uddrag:

De dystre karakterer gennemskuer alt det bullshit, som såkaldt velfungerende individer fylder tilværelsen med. Depression, aggression og selvdestruktion bliver på forunderlig vis forvandlet til noget kontruktivt i Hemmingssons striber. "Når man er ulykkelig eller vred," forklarer Nina Hemmingsson: "Så får man en slags kraft, som gør én mere præcis og tydelig. Det forsøger jeg at værne om ..."

Information, Weekend 26.-27. juli 2008.

PS: Artiklen findes på nettet, men der har webfolkene på Informeren forsømt at inkludere min, freelancerens, byline. Det skulle gerne blive rettet i løbet af dagen. Hey, køb avisen i stedet for. Det er en god avis.

Ingen kommentarer: