onsdag den 29. oktober 2008

På tankenMaltes Spalte mediterer over fænomenet tænketanke.

Lidt baggrund: CEVEA (Centrum-Venstre Akademiet) er netop blevet stiftet som lyserødt modstykke til CEPOS, der står for god knows what. CEPOS har en klar ideologisk profil, og det er CEVEA's hensigt at udvikle en tilsvarende hen ad vejen - pointen er bare, at det ikke skal være den samme.

Fint.

Ideen om CEVEA (ikke navnet) er blevet lanceret fra tid til anden. En alternativ tænketank var fx oprindelig et element i Frank Jensens kampagne for at blive formand for Socialdemokratiet. Det blev han ikke, og derfor skete der ikke videre. Siden overtog Helle Thorning Schmidt ideen, efter dog at have kritiseret den i formandsvalgkampen. Resultatet blev en tænketank med det selvmodsigende navn Progressivt Centrum. Den tænkte så vidt man ved ikke rigtig noget. Eller også tænkte den, at den var overflødig. Kritikere kunne måske også med en vis ret indvende, at sosserne allerede havde en slags tænketanks-associeret i form af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Anyhoo, AE er så respekteret, at organisationen næsten ikke længere betragtes som en tænketank med bestemte policy-ideer - lidt på samme måde som Ugebrevet A4, der også har ekstremt god presse.

Jeg synes, det er cool nok at de intellektuelle socialdemokrater i Frit Forum nu har realiseret tanken om en tank. (Bortset fra navnet CEVEA - hvorfor skulle det lyde som CEPOS? Og - videre - hvorfor skulle man - nu det skulle lyde som CEPOS - så netop lande på en lydlig blanding af cerveza og Nivea? Øl og håndcreme - hvad vil man egentlig signalere?)

Til gengæld er jeg slet ikke vild med at tænketankene møver sig ind på universiteterne. Det gør de. På CEPOS kan man tage kurser i liberalistisk økonomisk teori og få dem meriteret ved sit fakultet på Københavns Universitet. Det svarer til at meritere en studiekreds hos Syvende Dags Adventistkirken. CEVEA vil det samme. CEVEA burde hellere kritisere, at det overhovedet foregår.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ha ha ha! Fantastisk stribe! Det er virkeligt et plus, at du har fået noget mere plads at boltre dig på. Jeg kan godt lide den fynske håndboldtræner med dunken, der har fået job som tankecoach i sidste billede.
Og øl + håndcreme?! Hvem finder på tænketanknavnene? En gammel mand i Struer med bløde hænder?

StineStregen sagde ...

Du er jo flintrende morsom. Og klog.

Anonym sagde ...

Jeg synes nu mest det lyder som cervelat. Den der slimede, lyserøde ting, der gerne ville være en god spansk chorizo, men som i virkeligheden er så langt fra, som man kan komme.

Chris sagde ...

Uf, ja, cervelat. Jeg læste om den. Den indeholdt oprindelig mosede hjerner. Ikke kun, men blandt andet.

Tak for det om pladsen. Det skal være slogan nu: Mere plads, samme indhold. (Kan være sunket sammen under transport).